Després de passar la nit al hotel a Bahir Dar ens disposem a començar a descobrir el llac més gran d’Etiòpia: el Llac Tana. Com tots els llacs que hem vist a Etiòpia està a gran alçada sobre el nivell del mar, en aquest cas a uns 1800 metres d’altitut i les dimensions son tan grans (uns 84 km en la seva part més ampla) que quan estàs en una de les vores no arribes a veure l’altra, formant un horitzó.

Als illots del llac Tana hi ha monestirs i esglésies. En un d'ells fins i tot diuen que hi va estar l'Arca de l'Aliança una temporada

Als illots del llac Tana hi ha monestirs i esglésies. En un d’ells fins i tot diuen que hi va estar l’Arca de l’Aliança una temporada

Al llac hi trobem pescadors amb els seus kaiaks

Al llac hi trobem pescadors amb els seus kaiaks

Aquest llac té entre trenta i quaranta illes, moltes d’elles amb monestirs i esglésies. En algunes d’elles hi ha personalitats de la història etíop enterrades i hi ha un illot en el que diu la llegenda que la Verge Maria va descansar en el seu viatge de tornada d’Egipte.

Església de planta circular amb la versió etíop de les campanes, la pedra que hi ha penjada de l'estructura feta de troncs. La colpegen amb altres pedres per comunicar-se amb els habitants de la illa

Església de planta circular amb la versió etíop de les campanes, la pedra que hi ha penjada de l’estructura feta de troncs. La colpegen amb altres pedres per comunicar-se amb els habitants de la illa

Les pintures a l'interior de les senzilles esglésies de les illes del llac Tana son impressionants i colorits

Les pintures a l’interior de les senzilles esglésies de les illes del llac Tana son impressionants i colorits

Nosaltres visitarem una de les illes en la que hi podrem veure una església de planta rodona i una zona en la que es formen els nois en religió com a diàcons. Viuen en unes cabanes petitones en les que passen tots els seus anys d’aprenentatge.

A l'interior d'una cabana és l'hora de classe per als diàcons

A l’interior d’una cabana és l’hora de classe per als diàcons

A la tarda fem una petita excursió per visitar el que per a mi és la part més interessant de la visita (potser ja estem cansats d’esglésies després de passar uns 10 dies a la zona del nord d’Etiòpia). Anem a veure les cataractes del Nil Blau, que es troben a uns 30 kms del llac Tana. El Nil Blau neix del llac Tana i discorre per Etiòpia i Sudan, on s’uneix amb el Nil Blanc per formar el Nil que tots coneixem i que acaba desembocant al Mediterrani a Egipte. Aporta aproximadament el 85% del cabdal del riu Nil i fa un recorregut d’uns 800 kms dins Etiòpia amb un desnivell d’uns 1200 metres.

El camí que porta a veure les cataractes del Nil Blau té un pont que van construir els portuguesos i que ens retorna a la Europa que ens és més familiar.

El camí que porta a veure les cataractes del Nil Blau té un pont que van construir els portuguesos i que ens retorna a la Europa que ens és més familiar.

Hi ha certa discusió sobre el que realment és el Nil Blau. Hi ha qui diu que el veritable Nil Blau és en realitat el Riu Gran (Abbay Wenz) que és el riu més gran dels que aporten l’aigua del Llac Tana. Neix en un petit bosc amb aigües que fan bombolles ocultes en la vegetació. Nosaltres no ho visitarem però, després de veure el color de les cataractes del suposat Nil Blau (que son de color cafè amb llet), penso que potser aquest Abbay Wenz sí que deu ser blau.

Les cataractes del Nil Blau son espectaculars

Les cataractes del Nil Blau son espectaculars

Les cataractes del Nil Blau, tot i que no son blaves, son un espectacle impressionant. Milions de litres d’aigua rugint mentre cauen sobre la part més baixa del terreny. El soroll és eixordidor però a més, les petites gotes d’aigua en dispersió per la força amb la que cau li donen un aspecte de fum, que justifica el nom local de les cataractes Tis Abay, que vol dir justament això: aigua fumejant.

La tarda cau i és hora de tornar a l'hotel

La tarda cau i és hora de tornar a l’hotel