Un cop mes a Turquia. Pensava que amb aquest viatge i despres d’estar fa uns anys a Istambul una setmana, ja podria donar el pais per fet. Pero no es aixi, em queda tota la costa del Egeu, la costa del mar Negre i tambe la part mes oriental actualment massa a prop dels conflictes.

I que es Turquia? Doncs per ara el que puc dir es que Turquia son ballarins que giren, estepes infinites, volcans amb el pic tapat per nuvols, globus flotant en l’aire, xemeneies de fades, esglesies troglodites, dolços de mel, stops que es diuen ‘dur’, islam, sufisme, imperi otoma, bizanci, ciutats subterranies, persecucions i guerres religioses, kurds que veuen negats els seus costums, homes que ballen agafats, mitologia, Ataturk com el gran pare de la Turquia actual, primeres pintures paisatgistiques, terra dels cavalls bonics, pedres erosionades, carros de fusta envellint al costat de la carretera, castells que no son tals i que semblen termiters gegantins, barreja de cultures i etnies, guerrers sanguinaris, dones que criden per vendre unes nines, arbres plens d’ulls blaus, Homer, catifes de doble nus fetes per mans agils de noies delicades, ceramica artesana, turqueses de color blau intens, separacio de la religio catolica, autobusos amb mapes desplegables artesanals, Veni, vidi, vinci, arbres que caminen, Atila, dança del ventre, creus de Malta, cucs de seda, sultanita que canvia de color segons la llum, cognoms inventats, grans teatres romans, vaixells antics amarats al riu esperant per entrar a les drassanes, homes orgullosos, invasions Mongoles amb guerrers com Conan el Barbar, platges farcides de paradetes i basars amb milers de botigues identiques en els que perdre’s, mesquites en les que criden a la oracio, balls de mocador, tomaquet delicios, jaquetes de pell finissima de corder, delicies de mel i festuc,… En resum es un pais meravellos amb passat i futur al que estic segura que tornare, i potser no tardare massa…

El guia que hem tingut, bona gent, amb molta cultura i ganes d’explicar. Generalment treballa per circuits pero si esta lliure tambe fa petits grups. Aqui el seu contacte: Çagdaš – alatlic@gmail.com