La ruta de la seda es va crear a partir de les rutes locals de comerç. En la epoca romana la seda provinent de la Xina era molt reclamada per les elits romanes, pero ells no sabien d’on venia ni els xinesos qui la comprava. A segle VI, l’emperador Justinia va enviar una missio diplomatica a la Xina en la que hi havia uns religiosos cristians. Aquests van convertir a una princesa xinesa al cristianisme i aquesta va explicar el secret de la consecucio del fil de seda. A Bursa es van començar a produir els cucs de seda fora de la Xina per primera vegada ja que alla tenien moreres. La ruta de la seda va tenir el seu moment algid al final de la epoca medieval amb els Seluícides. Aquests van construir la primera ruta que connectava el Mediterrani amb el Mar Negre.
 
Avui visitarem una de les posades o caravasars on les caravanes feien parades per descansar. Esta enmig de la zona d’estepes turques amb kilometres de camps i camps de carabasses.
 
Una caravana era la manera mes segura de viatjar. El lider de la caravana tenia un perfil militar i anava acompanyat de mercenaris per protegirla. A mes hi havia els comerciants i la gent i families que viatjaven. Portaven seda, perfums, especies, cavalls, esclaus, llibres,… La posada medieval servia per acollir a la gent. Quan una caravana arribava a un territori, pagava un impost que servia per poder allotjar-se en les posades durant tres dies sense cost adicional. Estava prohibit vendre a les posades pero si es permetia l’intercanvi. Aquest impost tambe els garantitzava la seguretat en la ruta principal. Aixo ho prometia el Sulta. En cas de saqueig i danys, era l’estat Seluicida qui els ho compensava, creant les primeres assegurances del mon.
 
La posada caravasar que visitem avui (Tepesidelik han) te la sala principal encara dempeus. Tambe tenia estables, habitacions individuals pels hostes mes poderosos i bany turc masculi i femeni. Esta gairebe totalment reconstruida i a dins hi ha un mercat de souvenirs. Una parada de 10 minuts es mes que suficient.
 
 
Les posades van anar en decliu despres del descobriment d’America que va fer canviar les rutes maritimes i a poc a poc aquestes rutes per terra van desapareixer a poc a poc.
 
Hem continuat el nostre cami cap a Antalya, tornant a passar per la serralada de Taurus amb paisatges fantastics.