A prop de Aswan ens porten en barca a veure el temple de la illa de Filae, dedicat a Isis. Aquest temple va quedar mig submergit després de la construcció de la Presa Baixa del Nil i era una gran atracció turística navegar entre les seves restes i veure’l a través de l’aigua. Quan van fer la Presa Alta hi havia un gran risc de que desapareixés per sempre i la Unesco va intervenir com en el cas de Abu Simbel. Van desmuntar-lo pedra a pedra i el van tornar a muntar a la Illa Agilkia, que van modelar al gust perquè tingués la mateixa forma que la antiga illa de Filae.També es tracta d’un temple de la època greco-romana que va ser iniciat per Ptolomeu II i va finalitzar-se en època de Dioclecià. Durant els primers anys de cristianisme ‘oficial’ a Roma, Isis va seguir rebent culte i de fet aquest va ser el temple que va allotjar les darreres cerimònies a deïtats egipcies. Després els cristians van entrar-hi i van picar les imatges paganes, desfigurant-les. Posteriorment el van ocupar els musulmans i finalment els templaris Hi van establir llocs de culte cristians i hi trobem altars i creus templàries a l’interior.A l’exterior trobem el Quiosc de Trajà, on l’emperador romà es reclinava per veure les vistes sobre el Nil. Avui, des d’aquesta privilegiada posició, el que es veu son les restes dels arbres, testimonis d’on un dia va ser la illa de Filae, que allotjava el temple d’Isis.Marxem de la illa envoltant-la per l’altra banda de manera que podem veure el quiosc i el temple alçant-se imponents sobre l’aigua.Més endavant podem veure la Presa Baixa, que ells anomenen la presa dels anglesos. La responsable de la estabilitat en els conreus egipcis però també de la desaparició de molta història que havia persistit durant mil.lenis.I per despedir-nos d’Aswan, una mica de mercat. Navegarem cap a Kom Ombo i Luxor desfent el camí riu avallDe baixada parem a Kom Ombo a fer un te amb menta en una haima amb el guia, que ens cola a la zona on ells seuen a beure’l acompanyat de la catximba.