Desde Natitingou farem la exploració d’una de les principals atraccions turístiques de Benín, compartida amb el veí Togo. En la zona de la serralada d’Atacora i les valls de Boukombé hi habita una ètnia coneguda com a Somba, tot i que ells actualment prefereixen que se’ls anomeni Otamarís perquè sembla ser que el primer nom té connotacions pejoratives. Els que habiten a la part de Togo del país Somba son anomenats Tammari i la zona en la que habiten és patrimoni de la Unesco.

Abans de visitar als Somba fem una parada per conèixer un poblat peulh, també coneguts com a fula. Aquest grup ètnic es troba dispersat per tot l’oest africà i sembla que tenen el seu origen a la zona de Mauritània. Son musulmans i es dediquen a la cria de bestiar (sobretot cabres i ovelles), tenint una vida seminòmada. Quan arribem al poblat ens trobem amb el cap descansant i alguns nens corretejant. No hi veiem ni una ànima. Sembla extrany, potser és que estan a punt de moure’s cap a zones de millors pastures.

El poblat peulh es troba gairebé desert

El poblat peulh es troba gairebé desert

Els peulhs a Benín son musulmans i tenen trets físics que recorden a les poblacions del nord d'Àfrica

Els peulhs a Benín son musulmans i tenen trets físics que recorden a les poblacions del nord d’Àfrica

Continuem el nostre camí per anar a visitar els Somba. Parem al davant d’una escola. Hi ha un grup de nanos fent la classe d’educació física al pati del davant. Marxen cantant i recorden a una desfilada militar. A Benín la educació no és gratuïta i la majoria de nens no reben una escolarització. De fet, en moltes famílies només els nens varons grans son els que poden tenir el “privilegi” d’anar a escola, primària. La secundària i ja no diguem els estudis superiors, queden totalment allunyats de la població normal.

A la classe d'educació física

A la classe d’educació física

Resulta curiós que mentre uns nens estan fent la classe al pati, als voltants de l’escola és ple de criatures que es fan càrrecs dels seus germans/cosins/amics més petits que juguen lliures.

Desde ben petits, els Somba marquen les cares amb delicades escarificacions als seus rostres. Aquestes escarificacions son identitàries de la ètnia i les decoracions de les cabanes moltes vegades agafen les mateixes formes.

Desde ben petits, els Somba marquen les cares amb delicades escarificacions als seus rostres. Aquestes escarificacions son identitàries de la ètnia i les decoracions de les cabanes moltes vegades agafen les mateixes formes.

Ens endinsem en el poblat i veiem com totes les cases tenen un mur que les envolta d’adob. Recordaria a les heres de les masies. A fora, tot de pots sobre cuines exteriors que han d’alimentar les muntanyes de criatures que corretegen pel poble.

Com a tots els Africans, als Somba també els agrada la música, especialment la percussió i ens reben amb els seus tambors

Com a tots els Africans, als Somba també els agrada la música, especialment la percussió i ens reben amb els seus tambors

L'interior del recinte tancat amb un mur d'adob en el que habita una família. Al fons, es pot veure la cuina exterior

L’interior del recinte tancat amb un mur d’adob en el que habita una família. Al fons, es pot veure la cuina exterior

Una mica més endavant veiem la primera cabana-castell tan característica dels somba. Son les anomenades Tata Somba. Son construccions d’adob, de dues plantes però que tenen l’aparença d’un castell. A la part de dalt hi tenen una terrassa i els graners. A baix, la part de zona d’estar i cuina i el lloc on descansen els grans de la família. La resta, dorm dalt la terrassa, tant dins de les habitacions que hi ha a les torres com a l’exterior en època de calor.

La zona d'estar, amb els característics tamburets on descansen mentre comenten el dia els Somba

La zona d’estar, amb els característics tamburets on descansen mentre comenten el dia els Somba

Com a tot el país, els fetitxos estan molt presents en les cases, i només cal mirar al sostre per trobar-se crains, banyes i fins i tot cuques seques que se suposa que han de protegir als habitants

Com a tot el país, els fetitxos estan molt presents en les cases, i només cal mirar al sostre per trobar-se crains, banyes i fins i tot cuques seques que se suposa que han de protegir als habitants

L'escala per pujar a la part superior està feta amb un tronc en el que li fan petits esglaons. No és apte per inestables o gent amb dificultats!

L’escala per pujar a la part superior està feta amb un tronc en el que li fan petits esglaons. No és apte per inestables o gent amb dificultats!

Algunes de les torres de la Tata Somba tenen la funció de ser habitacions. D'altres son graners.

Algunes de les torres de la Tata Somba tenen la funció de ser habitacions. D’altres son graners.

En els dos dies que passem en el país Somba, visitem diversos poblats i tots ells tenen les cases-castell com a característica. Les seves gents son amables i llueixen escarificacions al rostre. Tenen una vida tranquila però el tipus de construcció que els caracteritza fa pensar que en el passat aquesta ètnia va haver de defensar als seus d’atacants exteriors.

Un altre exemple de Tata Somba

Un altre exemple de Tata Somba

 

L'aspecte exterior de les Tata Somba és com a mínim sorprenent. A l'entrada, es pot veure el fetitx protector, en aquest cas fet d'adob també.

L’aspecte exterior de les Tata Somba és com a mínim sorprenent. A l’entrada, es pot veure el fetitx protector, en aquest cas fet d’adob també.

Sense dubte, els Somba i les seves construccions son una de les visites que cal fer quan es visita Benín.