El darrer dia del viatge a Burkina Faso el destinem a visitar un altre indret patrimoni de la UNESCO, el país Kassena. Una mica més a l’est de la reserva de Nazinga s’exten el país Kassena, un subgrup de la ètnia Gourounsi. El país Kassena, com moltes altres zones d’Àfrica, es troba en realitat entre dos dels paísos actuals, Burkina Faso i Ghana. L’integren uns 70 poblats que van instal.lar-se en aquesta zona cap a 1600 provinents de Ghana.

Els Kassena son agricultors que viuen del que els dóna la terra i el seu bestiar i actualment també es dediquen a la artesania. La societat s’organitza al voltant del rei de la ètnia, que se suposa és descendent del primer Kassena que va arribar a la zona. El rei, al que hem de demanar permís per entrar a visitar el poblat, viu en una cabana a la entrada del poble, sota un arbre sagrat i amb un altar a la porta on fan els sacrificis en les cerimònies animistes. Davant la casa del rei hi ha una petita pila de sorra sobre la que els griots anuncien les notícies importants a la ciutat. En aquesta muntanya també s’hi dipositen altres elements com les placentes dels nens nascuts als poblats.

Casa del Rei Kassena

Casa del Rei Kassena amb la muntanya sagrada al davant

El poblat de Tiébele té forma circular i dins dels murs de la població hi podem trobar diferents tipus de construccions, totes d’adob i decorades amb pintures geomètriques. Aquestes pintures les fan amb la pols de l’argre de nyere. En la simplicitat de les formes geomètriques que es representen en patrons repetitius a les parets, s’hi representen explicacions sobre la cultura Kassena que les àvies del poblat fan servir com a guió per explicar les tradicions del poble als més petits.

Les cases tenen formes diferents segons qui hi viu. Així les dones grans i els nens viuen en cases en forma de vuit amb doble entrada per a poder-se protegir dels enemics. Les portes d’accés son molt baixes i tenen una espècie de petit  mur només entrar de manera que en cas que algú entrés amb males intencions, el poden bloquejar ja que haurà d’estar molt ajupit per poder accedir a l’interior i es quedaria indefens. A més de les cases en forma de vuit, hi ha unes cases de forma rectangular, que son les cases en les que habiten les dones. Finalment hi ha les cabanes amb forma rodona més tradicional. En aquestes hi viuen els homes solters iniciats fins que es casen.

Detall de les parets decorades amb pols de nyere al país Kassena

Detall de les parets decorades amb pols de nyere al país Kassena

 

Una casa de planta rectangular, en la que viuen dones

Una casa de planta rectangular, en la que viuen dones i escales que pugen a la terrassa de la part superior de la casa

Vista des de dalt d'una terrassa en la que es poden veure les cases decorades i les diferents formes que ens anticipen qui viu en aquestes llars

Vista des de dalt d’una terrassa en la que es poden veure les cases decorades i les diferents formes que ens anticipen qui viu en aquestes llars

Entrem en una de les cases més peculiars, les que tenen forma de 8. En realitat son dues cabanes rodones connectades per una petita porta. Per entrar-hi ens hem d’ajupir molt i passar per sobre d’un mur interior per accedir a l’interior de la primera sala. Aquesta sala és la que té el saló i la habitació. Un senzill jaç de canya sobre una zona elevada d’adob fa les funcions de llit. Per accedir a la segona cambra hem de passar un altre cop per una porta baixeta. En aquesta sala hi ha una petita despensa, un molí per moldre el grà i una gran tina de fang per l’aigua. Hi ha una tercera saleta, en la que tenim una cuina. Les obertures a l’exterior estan dissenyades perfectament per evitar que s’acumuli el fum quan cuinen i tenen la amplada justa per deixar entrar una mica la llum però no la calor. És fascinant.

Interior de la primera cambra d'una casa en forma de vuit. L'interior de les cases també està decorat amb pintures i gravats. Per accedir a la segona cambra, hem de passar de nou per una porta que ens obliga a ajupir-nos.

Interior de la primera cambra d’una casa en forma de vuit. L’interior de les cases també està decorat amb pintures i gravats. Per accedir a la segona cambra, hem de passar de nou per una porta que ens obliga a ajupir-nos.

La segona cambra és la despensa i també hi guarden piles de recipients de fang com vam veure al país Lobi. Les petites obertures permeten el pas de la llum justa per poder il.luminar l'interior sense que entri la calor.

La segona cambra és la despensa i també hi guarden piles de recipients de fang com vam veure al país Lobi. Les petites obertures permeten el pas de la llum justa per poder il.luminar l’interior sense que entri la calor.

El poblat de Tiébele potser és un dels llocs més bonics que he visitat fins ara a Àfrica subsahariana. La delicadesa amb la que estan decorades les cases i el conjunt de tot el poblat, fan que el consideri una visita obligada a Burkina Faso. A més, els seus habitants, conscients de la importància del turisme en la seva economia, s’esforcen en mantenir els seus tradicionals habitatges en condicions. És una visita deliciosa que mereix els gairebé 200 km que la separen de la capital, Ouagadougou.

En acabar la visita ens dirigim cap a la capital per agafar el nostre vol de tornada. Burkina Faso ens ha sorprès molt gratament. Un país afable, de gents amigables i encuriosides que estan contentes de rebre la visita de foranis. Sorprenentment ben preparat pel turisme per tractar-se d’un país africà que no reb gran nombre de turistes i que ha vist com el recent conflicte a Mali li ha reduit el nombre de visitants (molta gent feia Mali i Burkina Faso combinat). L’animisme, ètnies i construccions especials com les del país Lobi o els Kassena, paisatges fantàstics i una història palpable fan que us recomani molt visitar-lo. No us decepcionarà.