Després de passar la nit al hotel a Bahir Dar ens disposem a començar a descobrir el llac més gran d’Etiòpia: el Llac Tana. Com tots els llacs que hem vist a Etiòpia està a gran alçada sobre el nivell del mar, en aquest cas a uns 1800 metres d’altitut i les dimensions son tan grans (uns 84 km en la seva part més ampla) que quan estàs en una de les vores no arribes a veure l’altra, formant un horitzó.
Aquest llac té entre trenta i quaranta illes, moltes d’elles amb monestirs i esglésies. En algunes d’elles hi ha personalitats de la història etíop enterrades i hi ha un illot en el que diu la llegenda que la Verge Maria va descansar en el seu viatge de tornada d’Egipte.
Nosaltres visitarem una de les illes en la que hi podrem veure una església de planta rodona i una zona en la que es formen els nois en religió com a diàcons. Viuen en unes cabanes petitones en les que passen tots els seus anys d’aprenentatge.
A la tarda fem una petita excursió per visitar el que per a mi és la part més interessant de la visita (potser ja estem cansats d’esglésies després de passar uns 10 dies a la zona del nord d’Etiòpia). Anem a veure les cataractes del Nil Blau, que es troben a uns 30 kms del llac Tana. El Nil Blau neix del llac Tana i discorre per Etiòpia i Sudan, on s’uneix amb el Nil Blanc per formar el Nil que tots coneixem i que acaba desembocant al Mediterrani a Egipte. Aporta aproximadament el 85% del cabdal del riu Nil i fa un recorregut d’uns 800 kms dins Etiòpia amb un desnivell d’uns 1200 metres.
Hi ha certa discusió sobre el que realment és el Nil Blau. Hi ha qui diu que el veritable Nil Blau és en realitat el Riu Gran (Abbay Wenz) que és el riu més gran dels que aporten l’aigua del Llac Tana. Neix en un petit bosc amb aigües que fan bombolles ocultes en la vegetació. Nosaltres no ho visitarem però, després de veure el color de les cataractes del suposat Nil Blau (que son de color cafè amb llet), penso que potser aquest Abbay Wenz sí que deu ser blau.
Les cataractes del Nil Blau, tot i que no son blaves, son un espectacle impressionant. Milions de litres d’aigua rugint mentre cauen sobre la part més baixa del terreny. El soroll és eixordidor però a més, les petites gotes d’aigua en dispersió per la força amb la que cau li donen un aspecte de fum, que justifica el nom local de les cataractes Tis Abay, que vol dir justament això: aigua fumejant.
Deixa un comentari